Doma s Polivkou: 10 tipů od profesionálů, které jsem si vzala za své

Použiju slovní spojení, které se často nevidí. Úklid může být zábava. Opravdu! Jen je potřeba si najít svůj přístup a dělat to tak, jak Vám to co nejvíc vyhovuje. Protože .. podívejme se na to tak, jak to je .. pokud nemáte pomoc (ve formě babiček nebo dokonce paní na úklid) a neživíte se tím, že třeba děláte uklízecí videa a kdo ví co, tak je dost pravděpodobné, že nemáte několik hodin v kuse času na to uklízet celou svou domácnost. Když to taky necháte zajít až moc daleko, může na Vás padnout určitá tíha a už se k tomu vůbec nikdy nedostanete. Tady Vám dávám pár tipů od profeisonálů, které aplikujeme u nás doma. Ale nenechte se klamat. I když tyto tipy mám ráda a pomáhají nám udržet naši domácnost v čistotě, taky je neaplikujeme konzistentně.. ale k tomu se taky dostaneme.

1. One touch pravidlo

Toto pravidlo mám snad ze všech nejradši. Dobře, opět to není tak, že bych ho dodržovala na 100 %, ale jakmile ho začnete používat, uvidíte, jaký je to skvělý pomocník. Jednoduše znamená, že co máte zrovna v ruce a nepotřebujete to, rovnou to uklidíte. Příklad: Příjdu zvenku, rovnou dám bundu, svetr, čepici, kabelku apod. na svoje místo. Jakmile dojím, nádobí buď rovnou umyju nebo dám do myčky. Když vařím, hned nádobí či odpad odklízím (u nás je to úplně potřeba, jelikož kuchyňská linka je fakt prťavá). Když malou převleču, rovnou ji věci uklidím. Když se něčím zaneřádí, rovnou to přeperu (na tomhle ještě dost pracuju).

2. Úklid jako součást denní rutiny

Jak jsem psala na začátku, nemám (a už ani nechci mít) několik hodin v kuse na to uklízet. Tudíž si úklid rozkouskuju na části a implementuju to do své denní rutiny. Opět nejlépe na příkladu. Po večerní péči o pleť umyju umyvadlo. Malou umývám při přebalování pod tekoucí vodou, takže je to nejen potřeba, ale hned to lépe vypadá. Otřu zrcadlo (protože elektrické kartáčky) a je to. Zabere to sotva pár minut. Nebo hned jak dojíme tak naskládám nádobí do myčky. Když má malá náladu a hraje si v učíčí věži s čímkoliv co najde na lince, tak umyju nádobí, které do myčky nemůže.

3. Nepřenášet věci z jednoho místa na druhé

Znáte to, máte někde rázeček papírů .. novin .. krabiček .. čehokoliv .. a nelíbí se Vám to na jednom místě, tak to prostě vezmete a dáte to jinam. A takhle ten rázeček může procestovat celý byt. Vemte ten rázeček a buď ho vyhoďte nebo mu najděte místo. Přesně tohle nás dovádí k dalšímu tipu.

4. Vše má své místo

Všechno .. zdůrazňuju VŠECHNO má své místo. Co nemá, tak buď mu musíme domov najít a nebo to prostě necháme jít. Nad mikrovlnkou máme poličku, která se stává místem, kam dáváme všechno, co teď není potřeba (ať to oschne, zítra to budu potřebovat, apod.). To je to, na čem teď musím pracovat a udržovat to čisté. Je to to první místo, které vidíte, když příjdete do kuchyně a nechci se pořád dívat na ten chaos.

5. Štítkování 

Někteří si štítkují vše, co mají doma. Já volím rozumnou variantu. Takovou, že štítkuju jen to, co je v uzavřených krabicích a neprůhledných nádobách. Příjde mi trošku divné oštítkovat si zavařovačku (v tom skladuju téměř vše) s ovesnými vločkami Ovesné vločky. Vypadá to pěkně, to nevyvracím, jen na to nemám čas.

6. Neodcházet z místnosti s prázdnou rukou

Jdu do kuchyně a na stole leží prázdný hrnek. Víc říkat nemusím, že ne?

7. Neodkládat na potom

"Uklidím to zítra." "Teď se mi nechce." Často toho mám dost, jsem unavená, ale ráda jdu ráno do kuchyně k uklizené lince a dřezu. Měli jsme doma pravidlo. Jeden uspává a druhý uklidí kuchyň. Od té doby, co uspávám jen já, to pravidlo zaniklo. Abych mu ale jen nekřivdila. Manžel naskládá myčku, vždycky. Chtěl ji, má ji a tak večer skládá tetris. Jen už ale neumyje nádobí, co tam nepatří. O sporáku ani nemluvím. Ale člověk má být vděčný za maličkosti, je to tak?

8. Večerní rychlovka

Večer, pokud je aspoň trochu síly, vyberu jednu část, která je potřeba uklidit.  Hodně to jde ruku v ruce s bodem číslo 2. Je to třeba jen 5 - 10 minut, ale udělá to velkou změnu.

9. Pořídit si pomocníky

Myčka, robotický vysavač, a už se těším až bude místo na sušičku. Prvně jsem se tomu vyhýbala, ale jsem za to momentálně vděčná. Nechci trávit zbytečně čas úklidem. Kde je možnost pomoci, využijte ji. Ať je to robotický pomocník či babička apod.

10. Mít místa, na které je potřeba se soustředit

Mám místa, která když jsou uklizená, tak ten prostor vypadá hned čistěji. U nás je to gauč, postel a kuchyňská linka. Teď nejvíc bojuji s pracovním stolem. Vše co musí jít mimo dosah dcery, jde na stůl. Je toho hodně, řeknu to asi takhle. A tak se to stává místem soustředění.

 

Cokoliv co mi pomůže udržet naši domácnost v čistotě, prostě využiju. Najděte si, co Vám bude nejvíce vyhovovat a co bude udržitelné. Motivace z různých videí či článků vydrží chvíli. Disciplína a odhodlání je to, co udělá rozdíl. Podělte se o Vaše tipy v komentářích.

Mějte se krásně

Zuza

Komentáře