BLOGMAS 4/2020 Adventní neděle

Advent představuje období čtyř neděl, kdy se připravuje na příchod Spasitele. S adventem se váže spousta různých tradic a zvyků. Moji nejoblíbenější je rozhodně pečení perníčků na začátku prosince, aby změkly do Vánoce. První dávka nicméně padne téměř hned. Ať je tvrdá nebo ne. Vánoční cukroví se dříve připravovalo k oslavě zimního slunovratu a mělo chránit domov před zlými silami. Dříve si také lidé vyzdobovali domy vánočními hvězdami, která má představovat hvězdu betlémskou. Stejně tak hvězda na špičce stromečku. 

 

Krásnou první adventní neděli. Sedím tu, rozsvěcuju první svíčku .. daleko od věnce a od dcerky. Užíváme ten adventní klid. Vánoce se připravují týdny dopředu (obchody většinou už od září), ale příjde mi, že až s první adventní nedělí se vše tak nějak rozjede. Vánoce jsou opravdu za rohem. 

U nás je dnešek nicméně ještě ve znamení jiné oslavy. Prvních narozenin dcerky. Babička udělala výborný dort (popré ochutnala cukr a zatím není fanda, naštěstí), dali jsme dobrou kávu a zkoušeli jsme malou nadchnout na dárky. Letos ji více berou obaly, nebo dávat předměty zpět do krabice. Těžko je mi z toho, že je z ní už taková slečna a před rokem jsme byli v porodnici na monitorech, jestli se už něco děje. Nechci tu psát, jak je strašné jak to letí (to je, to je fakt), ale abychom si to vše užívali a soustředili se na to, co je důležité. Rok sice utekl, je mi z toho smutno, ale mohu říct, že jsem si to užila (hlavně až jsme se přehoupli přes ten začátek).


Mějte se krásně 

Zuza

Komentáře

Oblíbené příspěvky